Smederevci se odazvali pozivu, poklonili lične i porodične arhivalije

SMEDEREVO, 6. jul 2023 – Istorijski arhiv u Smederevu zahvalio se danas građanima Smedereva koji su se odazvali pozivu i predali istorijski vredne, lične i porodične arhivalije i na taj način omogućili da se one institucionalno zaštite. Među njima se nalazi 36 fotografija starog Smedereva, 18 vojnih karata terena teritorije Kralјevine Jugoslavije od 1941, preko DFJ, FNRJ, do SFR Jugoslavije 1970. godine.

Istorijski arhiv u Smederevu podseća da je tokom 2023. godine otkupio važnu građu iz privatne kolekcije koju čine 21 razglednica sa početka XX veka i 11 starih dokumenata iz perioda sredine XIX veka. Na ilustrovanim stranama razglednica nalaze se predstave Okružnog načelstva i suda; Zadužbine; Crkve Svetog Đorđa; Javnog vežbanja – Sokolskog društva; Vile Zlatni breg odnosno Obrenović itd.

Kako ove izuzetne razglednice i dokumenta prikazuju i opisuju događaje iz Smedereva, mogu da imaju veliki značaj za istraživače koji se bave istorijom grada kao i za bogaćenje Zbirke razglednica i Zbirke Varia.

Iz Istorijskog arhiva ističu da su ponosni na prikuplјenu građu, još jednom zahvaljuju svim sugrađanima koji su se odazvali pozivu, uz napomenu da je poziv i dalјe otvoren i da Istorijskom arhivu u Smederevu uvek mogu da predaju stare fotografije, razglednice, dokumenta i slično

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!